Dokument & anvisningar

Mäta fönster

Hur mäter man tillverkningsmått? Om hålet är 1000 x 1000 mm (BxH) så drar man av för drev, vanligtvis 20 mm på bredd och höjd. Tillverkningsmått blir då exempelvis på ett 1000x1000 mm fönster 980 x 980 mm (BxH) eller 98 x 98 cm om det är att föredra. Det är dyrt att mäta fel så skriv ner och kontrollera gärna flera gånger, glöm inte om det är en dörr eller sidohängt fönster om vilken hängning man önskar, denna ses alltid utifrån på våra produkter. Det vill säga att en högerhängd dörr tillverkas utifrån sett med handtag på vänster sida och gångjärnen på höger (inifrån sett blir det vänster).

Fönsterguide – olika råd inför fönsterbytet

Fönsterbyte på gång? Då behöver du ett par råd för att det hela ska sluta kvalitetssäkrat och snyggt. I denna fönsterguide har vi valt att fokusera på de viktigaste delarna för att underlätta till dig som kund.

Starta offertprocessen tidigt

Eftersom vi måttanpassar alla våra fönster på millimeter så förekommer det alltid en leveranstid på cirka 6-8 arbetsveckor, därför kan det vara bra att så tidigt som möjligt bestämma sig för vad man behöver.

Kontakta alltid fler fönsterföretag

Vi är inte ensamma på marknaden och erbjuder inte de billigaste produkterna. Utan vi fokuserar på egenskaper vi tycker är viktiga, lång livslängd, mindre underhåll, kvalitet, stilrena produkter och en nöjd kund. Vi hjälper dig som kund oavsett om du väljer oss i slutändan eller inte.

Rabatter, bidrag och avdrag

Ett avdrag som gäller när du äger hus och sätter in fönster är ROT-avdraget som kan ge dig en skattereduktion motsvarande en tredjedel av arbetskostnaden för fönsterbytet. Observera dock att det inte gäller för fönsterbyten i bostadsrätter. läs mer på skatteverkets hemsida.
Rabatter som är allt för stora är oftast på grund av för höga grundpriser och bör ifrågasättas. 

Välj rätt fönsterfirma

När du granskat de olika offerterna och lite referenser är det till slut dags att välja vem du ska anlita. Väg in kvalitet, pris, vilka fönster du får och eventuell värmeisolering, fråga om U-värde gäller vid total konstruktion eller enbart på glaset. Vi visar totalt U-värde på våra produkter specifikt efter storlek. Glöm heller inte service och garanti, har du fått ett bra bemötande o.s.v.
Ställ övriga frågor du kan tänkas ha. Den kanske viktigaste faktorn är nog ändå förtroende.
Verkar fönsterexperterna du talat med förstå vad du är ute efter? Känns de kunniga och seriösa?

Planera in arbetet

Ju tidigare ute du är desto större chans att du kan planera in fönsterjobbet när det passar dig. Ett omfattande fönsterbyte tar ett par arbetstimmar vilket kan innebära en del besvär beroende på din livssituation. Kom gärna överens med företaget som ska göra jobbet på förhand om exakt när arbetet ska påbörjas.

Följ dessa råd i denna fönsterguide för ditt fönsterbyte så har du gett dig själv den bästa chansen att få ett riktigt lyckat fönsterbyte! De flesta fönsterfirmor besöker dig gärna, men se till att det inte binder er till något eller att det kostar.

Denna fönsterguide skall användas som en opartisk del i fönsterbytet och förespråkar att man plockar in fler offerter från andra företag. Vi kräver inte att den används eller att man följer den till punkt och pricka, utan det är ett redskap för att hjälpa er som kund.